In augustus 2019 publiceerde ik de eerste van een reeks columns voor het online platform De Ondernemer. Met als uitgangspunt het herstel na mijn hartstilstand, verhaal ik tweewekelijks in woord én in beeld over mijn terugweg naar een gezond leven en een gezonde eenmanszaak.

Niet alleen ondernemers of hartpatiënten, maar iedereen die in zijn leven met dilemma’s te maken heeft, zal zich in de inspirerende, persoonlijke verhalen herkennen. 

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (1): ‘een nieuwe kans’

21-08-2019 Hoe pak je de draad als zelfstandige weer op nadat je een hartstilstand hebt gehad en in coma hebt gelegen? Aflevering 1: een nieuwe kans.

Lees verder, klik hier 

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (2): ‘veilig’

05-09-2019 ...Zo treft mijn vriendin Margriet mijn bureau; de notities in mijn handschrift. De afspraken en voornemens die ik wellicht nooit zou verwezenlijken. 

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (3) : ‘visitekaartjes’

19-09-2019 Ik ben nooit cartoonist geworden om rijk te worden, maar een kwartaalomzet boeken van nul euro doet zeer. Ik voel me langs de zijlijn van de maatschappij.

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (4): ‘geen zorgen

03-10-2019– ,,Coma? Dat is heel spijtig. Kunnen we de verzekeringnemer zelf even aan de lijn krijgen om dit te bevestigen

-,,Dat zal hem helaas niet lukken. Zoals ik u zei ligt hij in coma. 

Lees verder, klik hier

 

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (5): ‘grenzen

17-10-2019 Vanaf hier leer ik opnieuw mijn lichaam te belasten. En er komt weer een eerste mail met opdrachtaanvraag binnen. 

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (6): ‘doelen

31-10-2019  Ik twijfel er niet aan dat ik, binnen de grenzen van mijn nieuwe leven als hartpatiënt, een zingevende, werkbare creatieve vorm vind. Of die grenzen me ook toestaan om als hulpouder bij de sportdag van mijn kinderen te zijn, is voor mij een grotere zorg.

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (7): ‘kwetsbaar

14-11-2019 …mijn huidige status wordt geduid door de uitspraak ‘we gaan bepalen of er sprake is van een objectiveerbare aandoening zoals bedoeld in de polisvoorwaarden’ Ik voel me zelden zo kwetsbaar, zoveel patiënt, als in contact met de aov. 

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (8): ‘mindset

28-11-2019 Ik heb gemerkt dat er niet één ‘de klap’ is. Dat mijn herstel een afwisseling van ups en downs is. Ik ben ervan overtuigd dat die downs een functie hebben.

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (9): ‘fysiek

12-12-2019 Ik bekijk de vier littekens die mijn hartstilstand me heeft gebracht. Ze zijn de lichamelijke weerslag van de recente gebeurtenissen. Een Google Maps van mijn levensweg.

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (10): ‘oud & nieuw

27-12-2019 het gaat er niet om te behouden wat je hebt, maar om te maken wat je wenst.

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (11): ‘EMDR

09-01-2020 Die wetenschappelijke erkenning is als een groen licht om nu hardop uit te spreken wat ik door mijn EMDR-sessie al wist: mijn hartstilstand heeft me dichter bij mezelf gebracht.

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (12): ‘sterke vrouw

23-01-2020 In de twee dagen die volgen, weet ik niet of ik over Gideon moet praten in de tegenwoordige of de verleden tijd

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (13): ‘innerlijke criticus

06-02-2020 Mijn grootste triomf is dat ik me niet laat lamleggen door mijn innerlijke criticus. Dat ik oplossing kies in plaats van oordeel.

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (14): ‘voeding

20-02-2020 Ik voel me fitter, slank af, heb meer creatieve ideeën én energie om ze uit te voeren. En ik vraag me af hoe ik dat naar mijn werk kan vertalen. Met welke voedingsstoffen bouw ik aan een sterker en gezonder bedrijf?

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (15): ‘nalatenschap

05-03-2020 Mijn nalatenschap bouw ik niet door wat ik maak, maar door wie ik ben. Als ondernemer betekent dat dat ik mijn persoonlijke verhaal creatief uitdraag om anderen te bewegen.

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (16): ‘corona

19-03-2020 Er wordt me vaak gevraagd of ik me kwetsbaar voel  als hartpatiënt. Maar de kwetsbaarheid is evengoed van toepassing op het feit dat ik als zzp´er werk in de creatieve sector. 

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (17): ‘Déjà vu.

02-04-2020 Mijn hartstilstand heeft me vreemd genoeg goed voorbereid op de coronacrisis. Met als grootste overeenkomst: dingen wel wíllen, maar slechts in beperkte mate kúnnen

Lees verder, klik hier

Column Gideon Borman: het zzp-leven na een hartstilstand (18): ‘Helden’

16-04-2020 ”Deze tijd wordt ieder van ons aangesproken op zijn eigen kwaliteiten. Daar mag je bij stil staan, dat mag gevierd worden. Zo mag je de held in jezelf erkennen”

Lees verder, klik hier